Persoanele care suferă de spondilita anchilozantă cunosc simptomele neplăcute ale acestei afecțiuni. Durerile de spate și de ceafă, senzația de permanentă oboseală și de rigiditate musculară sunt numai câteva dintre consecințele neplăcute ale acestei boli.
Spondillita anchilozantă poate afecta mai multe părți ale corpului și poate chiar crește riscul pentru dezvoltarea altor afecțiuni, prin complicațiile pe care le dă.
Mai jos regăsești o serie de complicații care pot surveni în urma spondilita anchilozante. Este important să mergi la medic dacă remarci oricare dintre simptomele asociate cu aceste complicații, pentru a evita instalarea altor afecțiuni.
Uveita anterioară se manifestă prin vedere încețoșată, durere și roșeață la nivelul unui ochi, precum și sensibilitate la lumină. Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite complicații ale spondilita anchilozanta. Dacă suferi de afecțiune și remarci simptomele amintite mai sus, este important să mergi la medic pentru a primi tratament corespunzător, deoarece uveita anterioară poate duce la probleme mai serioase de vedere, potrivit doc.ro. Un tratament frecvent pentru uveita anterioară constă în picături pe bază de corticosteroizi.
CITEȘTE ȘI: Senzația de amorțeală dimineața: De ce e greu să te dai jos din pat după ce te trezești
Atunci când suferi de spondilita anchilozantă, poți remarca senzația de durere, în timpul mișcării sau a efortului fizic, la nivelul genunchilor, coapselor, umerilor și a altor articulații. Acest lucru se întâmplă deoarece inflamația generată de spondiloza anchilozantă afectează încheieturile. Medicul îți poate recomanda mai multe opțiuni de tratament, printre care și înlocuirea de ligament, care este o procedură chirurgicală, dacă daunele sunt severe.
Regiunile în care tendoanele, ligamentele și articulațiile se conectează cu oasele se numesc enteze. Procesul inflamatoriu se poate produce la nivelul acestora și poate genera dureri. Entezita afectează, de obicei, zona călcâielor, partea superioară a gleznei și zona coastelor. Inflamația care se produce la nivelul zonei toracale poate duce la dificultăți de respirație. Dacă manifești dureri în piept, de orice fel, este important să mergi la medic.
În anumite situații, spondillita anchilozantă poate cauza fuzionarea oaselor de la nivelul coloanei vertebrale. Această fuziune poate crea o postură permanentă a spatelui, care se traduce prin curbarea acestuia (cifoză). Această afecțiune poate impune probleme serioase mobilității coloanei vertebrale și poate împiedica respirația profundă, deoarece cutia toracică se află sub presiune. Riscul de facturi la nivelul spatelui este foarte crescut atunci când se produce fuziunea spinală. O afecțiune asociată cu fuziunea spinală este osteoporoza. În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate da rezultate bune în tratamentul acestei complicații.
Atunci când spondilita anchilozantă debutează, oasele care compun coloana vertebrală și coapsele se pot subția, devenind mai vulnerabile, din cauza osteopeniei sau a osteoporozei asociate. Acest fenomen crește riscul fracturilor la nivelul coloanei vertebrale. Acestea pot fi periculoase pentru coloana vertebrală și pentru sistemul nervos. De asemenea, din cauza spondilitei anchilozante, oasele coloanei vertebrale se pot tasa, devenind casante, ceea ce duce la încovoierea spatelui. Se recomandă tratament medicamentos de lungă durată pentru remedierea acestor complicații.
Spondilita anchilozantă poate da complicații care afectează sistemul cardiovascular. Pentru a reduce riscul de boli de inimă, este important să te consulți cu medicul curant, pentru a primi instrucțiuni cu privire la schimbări în stilul de viață care pot fi de ajutor, precum și pentru opțiuni de tratament. Printre cele mai des întâlnite complicații care afectează sistemul cardiovascular se numără:
– Atacul de cord și întreg spectrul de boli cardiovasculare
– Inflamarea aortei și a valvei aortice – aorta este responsabilă pentru circulația sângelui de la inimă către restul corpului
– Probleme ale mușchiului cardiac, care intră în spectrul cardiomiopatiei
– Tulburări de ritm cardiac, precum aritmia sau disritmia
Procesul inflamator declanșat de spondilita anchilozantă poate afecta și tractul gastrointestinal și poate duce la numeroase afecțiuni și neplăceri, de la dureri de stomac și diaree și până la colon iritabil.
Psoriasizul este o afecțiune a sistemului imunitar care se manifestă prin porțiuni de piele inflamată, cu aspect rugos și descuamat. Petele de psoriazis pot fi deosebit de neplăcute, mai ales dacă se întind pe suprafețe mari de piele. Pot da mâncărimi și se pot transforma în leziuni, dacă nu sunt tratate. Din păcate, nu există un tratament permanent pentru psoriazis, dar se poate apela la remedii care ameliorează simptomele bolii.
Riscul de cancer, atât la bărbații, cât și la femeile care suferă de spondilita anchilozantă este destul de ridicat. Bărbații sunt mai predispuși la cancer osos și de prostate, în timp ce femeile prezintă un risc mai mare de cancer de colon.
Demența senilă, precum și demența asociată cu boala Alzheimer’s, reprezintă două riscuri importante ce trebuie luate în considerare de pacienții cu spondilita anchilozantă.
Riscul pentru depresie și anxietate este, de asemenea, crescut la persoanele care suferă de spondilita anchilozantă, în principal din cauza limitărilor impuse de boală, dar și de durerile cronice provocate de aceasta. Dacă remarci simptome de depresie și/sau anxietate, este important să te adresezi medicului din timp, pentru ca aceste tulburări psihice să nu avanseze și cronicizeze.
CITEȘTE ȘI: Ce să NU faci când te tratezi acasă de infecții respiratorii: Greșelile care îți înrăutățesc starea
În cazuri rare, proteina amiloidă se poate acumula în organe precum rinichi, ficat și inimă, care duce la probleme de funcționare optimă a acestora. Principalele simptome ale amiloidozei sunt retenția de apă, pierderea în greutate și dificultățile de respirație.
Sindromul cauda equina este o afecțiune rară, însă atunci când nervii din zona lombară sunt presați de fuziunea osoasă, acesta poate apărea. Este important să mergi la medic dacă remarci următoarele simptome: dureri la nivelul oaselor coxale sau în zona lombară, incontinență urinară, dificultăți la mers, senzație de slăbiciune la nivelul picioarelor.
Spondilita anchilozantă rar dă complicații care să implice sănătatea plămânilor, dar, în unele situații, acestea pot apărea. Așadar, capacitatea pulmonară poate fi afectată de problemele care apar la nivelul oaselor cutiei toracice. De asemenea, poate apărea fibromul la nivelul părții superioare a plămânilor. Nu în ultimul rând, recuperarea în urma infecțiile respiratorii poate fi încetinită de capacitatea pulmonară redusă.